Najlepsze porady zakupowe!

Jak wybrać dobrą kawę?

Jak wybrać dobrą kawę?

Zanim wybierzemy kawę, która będzie dla nas najlepsza, koniecznie trzeba wziąć pod uwagę to, jak zamierzamy ją przyrządzać. Dostępne w sprzedaży kawy znacznie różnią się, jeśli chodzi o cenę, wielkość ziaren, sposób wypalania, proporcją odmian, z których wyprodukowano daną mieszankę. Tymczasem wszystkie te czynniki wpływają w naprawdę istotny sposób na to, jaki ostatecznie smak będzie miała kawa.

Sprawdź godziny otwarcia sklepu Lidl Rzeszów!

Kupujemy kawę do ekspresu ciśnieniowego

Kawa przeznaczona do parzenia w ekspresie ciśnieniowym różni się sposobem wypalania od tej, która parzona ma być w sposób tradycyjny bądź w ekspresie przelewowym. Na ogół jest to kawa wypalana w bardzo wysokiej temperaturze. Cały proces wypalania trwa naprawdę krótko. Wypala się ją w piecach, w których zastosowano obieg gorącego powietrza. Kawy, które wyprodukowano z myślą o ekspresach przelewowych charakteryzują się jasnym wypałem. W związku z tym mają naprawdę delikatny smak. Typowe są dla nich nuty smakowe charakterystyczne dla danego typu ziaren. Z kolei mieszanki, które mają być przeznaczone do ekspresów ciśnieniowych wypala się znacznie dłużej. W piecu, w którym przebiega cały proces panuje temperatura około 230 stopni. Ziarna mają inny kolor, również smak naparu jest inny. Zanim dokonamy zakupu warto wiedzieć, co ma wpływ na jakość oraz smak kawy. Dobrze jest również wiedzieć czym różni się arabika od robusty.

gazetki promocyjne

Świeżość oraz jakość kawy

W dużej mierze smak kawy zależy od świeżości, a także jakości kawy, która została użyta. Nawet najbardziej szczelne opakowanie nie uchroni kawy przed utratą aromatu oraz walorów smakowych. Odbywa się to oczywiście wraz z upływem czasu. Dlatego kupując kawę, zawsze należy sprawdzić datę wypalenia, jaką producent podał na opakowaniu. Znaczna część producentów zamieszcza na opakowaniu nie tylko datę palenia, ale również przydatności do spożycia. Jeśli chodzi o tą drugą, wynosi ona najczęściej dwa lata od dnia, w którym kawa została wypalona. Dostępne są kawy mające krótszy i dłuższy termin przydatności do spożycia. Data wypalenia ma naprawdę ogromne znaczenie. Warto wybierać kawę możliwie jak najświeższą. Od daty wypalenia kawy do dnia, w którym ją kupujemy nie powinno upłynąć więcej jak kilka miesięcy.

Szukasz promocje na kawę? Gazetka Lidl już dostępna!

Jakość kawy zależna jest między innymi od:

  • sposobu uprawy;
  • regionu, w którym była uprawiana;
  • sposobu obróbki ziaren;
  • metody selekcji;
  • gatunku kawy.

Najbardziej szlachetna kawa to arabika, która uprawiana jest w wielu krajach. Dostępne są różne jej odmiany, które charakterystyczne są dla danego regionu. Każda odmiana ma inny smak i aromat.